Indyk- gatunek dużego ptaka grzebiącego

Nowa Wieś Lęborska, Szkoła Podstawowa Szczenurze

17-10-2015 19:03, Wyświetlono 742 razy Objęte formą ochrony przyrody: NIE


   Samce są znacznie większe i bardziej kontrastowe od samic, mają czarną barwę i brązowo-białe prążkowanie. Zarówno szyja, jak i głowa indyka jest naga i pokrywają je brodawki. Dobrze mają wykształcone korale i grzebień. Indyk zjada głównie rośliny, ale dietę uzupełnia drobnymi zwierzętami.

Fot. Oskar Wąsik, SP w Szczenurzy, 10.10.2015 rok

Opiekun: Ewa Gwiazda

 

 

Zostaw komentarz

Wymagane pola oznaczone są *

Liga Ochrony Przyrody Okręg w Gdańsku

Jaśkowa Dolina 59, 80-286 Gdańsk
tel. 58 341 43 76
kom. 504 463 506

Partnerzy

WFOŚ Gdańsk PZPK Lasy Państwowe Marszałek Województwa Pomorskiego

Partnerzy medialni

Radio Gdańsk
Korzystamy z dofinansowania Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.
Znaleziono 2691 podobnych wpisów